8.2.16

The καλημέρα project: Η Αθήνα γέμισε με post it και ξέρουμε γιατί

Στη ζωή δεν μετράει μόνο να έχεις ιδέες αλλά και το πώς θα τις κάνεις πραγματικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με το πόσο εύκολα μπορείς να επηρεάσεις θετικά τους άλλους, μπορεί να είναι και το μυστικό της μαγείας! Και πιστεύω ότι τα παιδιά που κρύβονται πίσω από το “The καλημέρα project” το έχουν ανακαλύψει πρώτοι. Για αυτό άλλωστε και γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας με post it που γράφουν επάνω “Καλημέρα” ή άλλα αισιόδοξα μηνύματα.
Αν δεν είχες την τύχη να συναντήσεις κάποιο από αυτά στις καθημερινές σου διαδρομές, μπορείς να τα δεις να κατακλύζουν τα social media με το#thekalimeraproject. To TLIFE επικοινώνησε με τον “πυρήνα” της ομάδας και έμαθε λεπτομέρειες για το πώς καταφέρνουν να γεμίσουν την πόλη με “καλημέρες”!
Μέσα από όσα μας είπαν, θα διαπιστώσεις κι εσύ πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις τη διάθεσή σου αλλά και των ανθρώπων γύρω σου. Καμιά φορά, αρκεί ένα post it!


Πώς και πότε γεννήθηκε αυτή η ιδέα;
Σε πρωτόλεια μορφή, ξεκίνησε περισσότερα από 2.5 χρόνια πριν, από έναν από εμάς, λιγότερο οργανωμένο και συστηματικό. Στην μορφή αυτή ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με την ταυτόχρονη δημιουργία των λογαριασμών στα social media, για να μοιραστούμε την ιδέα μας με όσον περισσότερο κόσμο μπορούμε και να αποκτήσουμε επαφή με αυτούς που βρίσκουν τις καλημέρες μας και τις μοιράζονται.
Ο πρώτος από εμάς, αυτός που ξεκίνησε το πρότζεκτ, πέτυχε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία ενός "take a smile" με ζωγραφισμένα μικρά χαμόγελα για να τραβήξει και να πάρει κανείς. Ταυτόχρονα με την γενικότερη δράση "random acts of kindness" που ήδη γνώριζε και του άρεσε, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο, επικεντρώνοντας στην "καλημέρα" ως βασικότερο μήνυμα της δράσης. (σ. σ. Για την πρώτη έμπνευση, μπορείς να δεις περισσότερα εδώ)

Σε ποιες περιοχές θα βρουν οι Αθηναίοι τα post it;
Σε ολόκληρη την πόλη! Τα μέλη του The Καλημέρα Project έχουμε κάνει καθημερινή μας συνήθεια να αφήνουμε όσα περισσότερα θετικά μηνύματα μπορούμε σε κάθε μέρος που περνάμε. Έτσι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι σταθμοί και οι στάσεις, οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης και της γειτονιάς του κάθε ένα, οι πλατείες, τα φανάρια στις διαβάσεις πεζών, οι σχολές μας, είναι αυτά που φιλοξενούν τα περισσότερα μηνύματα, καθώς είναι αυτά που επισκεπτόμαστε συχνότερα. Διατηρούμε, όμως, αυτή τη συνήθεια οπουδήποτε πάμε και οποιαδήποτε στιγμή, έτσι έχουν βρεθεί δικά μας μηνύματα στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας, και όχι μόνο.
Ονειρεύεστε κάποια στιγμή να εξαπλωθεί η δράση σε όλη την Ελλάδα;
Ονειρευόμαστε και προσπαθούμε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο! Ήδη έχουμε "ταξιδέψει" πολλά μηνύματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, είτε σε ταξίδια που κάνουμε οι ίδιοι είτε δίνοντας post it σε φίλους. Πολλοί καλοί μας φίλοι μένουν ή σπουδάζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό, οπότε στέλνουμε τακτικά όσα περισσότερα post it μπορούμε, καθώς χαίρονται να τα χρησιμοποιούν.
Επίσης, ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μας άνθρωποι από όλον τον κόσμο που θέλουν να συνεχίσουν τη δράση στην περιοχή τους, και είναι βέβαια μεγάλη μας χαρά να τους βοηθάμε όπως μπορούμε.
 
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις του κόσμου ήταν θετικές; Υπήρξαν κάποιοι που ενοχλήθηκαν; 
Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε. Έχουμε λάβει και αρνητικά σχόλια, αλλά τα ξεχνάμε εύκολα βλέποντας την απήχηση που έχει το πρότζεκτ μας. Λαμβάνουμε συνέχεια μηνύματα από ανθρώπους που εκμυστηρεύονται ότι τους φτιάξαμε την ημέρα, τους κάναμε να χαμογελάσουν. Αυτό μας κάνει να μην απογοητευόμαστε και να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε. 
Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο σε αυτό το project; 
Μόνο προβλήματα πρακτικής φύσεως υπήρξαν. Αλλά ακόμα και η τοποθέτηση των μηνυμάτων (σκεφτείτε να πρέπει να κολλήσετε ένα post it σε έναν κατάμεστο σταθμό του μετρό!) έχει γίνει πλέον για εμάς ένα παιχνίδι.

Πιστεύετε ότι η θετική στάση στα πράγματα θα μας σώσει;
Σίγουρα δεν είναι πανάκεια, ούτε θα δώσει λύση σε όλα. Πιστεύουμε όμως πολύ στη φράση που αποδίδεται στον Αίσωπο: Καμία καλή πράξη, όσο μικρή και αν είναι, δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε λίγο πιο φωτεινές τις ημέρες των συνανθρώπων μας, των αγνώστων γύρω μας, ελπίζοντας κάποιοι από αυτούς να προσπαθήσουν με τη σειρά τους να ομορφύνουν την ημέρα κάποιου άλλου.
 φτιάχνατε τώρα ένα post it τι θα έγραφε επάνω;
Οποιαδήποτε στιγμή έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο φτιάχνουμε post it ! Έτσι και τώρα, είμαστε ξανά περιτριγυρισμένοι από μαρκαδόρους, post it , χρησιμοποιημένα Α4 (ανακυκλώνουμε παλιές σημειώσεις, εκτυπώσεις, άχρηστα πλέον έγγραφα με το να χρησιμοποιούμε την λευκή πλευρά τους για τα μηνύματα του project), συνδετήρες και φακέλους, πολλά έτοιμα post it και ακόμη περισσότερα ημιτελή. Η πλειοψηφία αυτών γράφουν "καλημέρα" και πολλά από αυτά "have a great day" και "you are loved". Ανανεώνουμε τα μηνύματά μας συνεχώς, προσθέτοντας ό,τι νέο σκεφτούμε -η τελευταία μας προσθήκη ήταν το "BElieve THEre is GOOD in the world"- αλλά κρατάμε τα βασικότερα μηνύματα που έχουμε και έχετε αγαπήσει.

By TLIFE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες...