23.3.15

Martin Beatty, ο μπαμπάς του μικρού Jay

Ο Martin Beatty είναι ένας ξεχωριστός μπαμπάς -γι’ αυτό άλλωστε σου τoν παρουσιάζουμε στο dadsrules- με έναν ακόμα πιο ξεχωριστό γιο. Όλοι ξέρουμε τον μικρό Jay, μέσα από την φιλία που έχει αναπτύξει με τον διεθνή Έλληνα ποδοσφαιριστή Γιώργο Σαμαρά.
Ο 11χρονος φίλαθλος της Σέλτικ έχει καταφέρει με τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για τον “Sami” να τραβήξει την προσοχή των media επάνω του και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες κόσμου για την ασθένειά του, το Σύνδρομο Down.
Κι επειδή πρόσφατα, στις 21 Μαρτίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, το θεωρήσαμε μία καλή αφορμή για να πούμε μερικά πράγματα παραπάνω με τον Martin. Γιατί, όπως λέει και ο δικός μας stardad, κάποιοι μπαμπάδες έχουν παιδιά… “υπερήρωες”.
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός και ειδικά γονιός ενός ιδιαίτερου παιδιού σαν τον Jay;
Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, να είναι καλά και να είναι υγιή. Όταν λοιπόν ο Jay γεννήθηκε και διαπιστώσαμε ότι πάσχει από σύνδρομο Down. Σοκαριστήκαμε αλλά, το να ανακαλύψουμε ότι σοβαρά θέματα με την καρδιά του μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι το σύνδρομο Down δεν θα ήταν ουσιαστικά το πρόβλημα. Υποσχεθήκαμε στον Jay ότι θα κάναμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε το ότι θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλο παιδί και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Είναι λογικό πώς όταν έχεις ένα παιδί με ιδιαίτερες ανάγκες υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις και οι προτεραιότητές σου αλλάζουν. Για μας ήταν το καλύτερο πράγμα που μας συνέβη και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε αυτά που έχουν ουσία στη ζωή. Το να είσαι γονιός έχει τα πάνω του και τα κάτω του καθώς συνεχώς ανησυχείς για το παιδί σου αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα, αν με ρωτάς. Είμαστε τόσο τυχεροί και κάθε πρόκληση που αντιμετωπίσαμε με τον Jay μας έκανε πιο αποφασισμένους να την ξεπεράσουμε.
Χάσατε ποτέ εσείς ή η σύζυγός σας Aine την πίστη σας;
Από την ημέρα που γεννήθηκε ο Jay, υπήρξαν στιγμές, ειδικά την περίοδο που βρισκόταν στο νοσοκομείο, που όλα πήγαιναν στραβά. Αυτό όμως μας έφερε πιο κοντά ως οικογένεια και δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά με την υγεία του. Δεν παραιτήθηκα ποτέ και ούτε και η σύζυγός μου. Η αποφασιστικότητά της και η αγάπη της για τα παιδιά μας με κάνει πολύ περήφανο. Έχει πολεμήσει κάθε εμπόδιο που συνάντησε για να εξασφαλίσει ότι ο Jay και τα άλλα παιδιά σαν αυτόν θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση.
kerdiki
Πείτε μας μερικά πράγματα για την κοινότητα “Downs and proud” που έχετε δημιουργήσει.
Το “Downs and proud” δημιουργήθηκε σαν ομάδα υποστήριξης για οικογένειες που έχουν ασθενείς με σύνδρομο Down. Λίγο μετά τη γέννηση του Jay, ξεκίνησε ως συναντήσεις μαμάδων που έπιναν καφέ και εξελίχθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωση με παραπάνω από 40 παιδιά να είναι μέλη. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν ρατσιστικές ή περίεργες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά με σύνδρομο Down και ότι τα παιδιά μας θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με κάθε άλλο παιδί. Ότι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή και θα είναι ευπρόσδεκτα στην κοινωνία. Είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας που έχουν σύνδρομο Down και θέλουμε ο κόσμος να το δει αυτό.
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές που περάσατε με τον Jay από την ημέρα που γεννήθηκε;
Από τη στιγμή που ο Jay ήρθε στον κόσμο, ξέραμε ότι οι ζωές μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Τα τελευταία 11 χρόνια μας έδειξε, τόσο σε εμάς αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τι μπορεί να επιτευχθεί. Υπάρχουν τόσες πολλές σημαντικές στιγμές… Η επιστροφή στο σπίτι μετά την επέμβαση που έκανε στην καρδιά του, τα πρώτα του βήματα στη Νέα Υόρκη, οι πρώτες λεξούλες που του μάθαμε, το ότι πήγε σχολείο και έπειτα όλο αυτό που συνέβη από την αγάπη του για την Σέλτικ. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει καταφέρει στην μικρή διάρκεια της ζωής του και κάθε πρωί που ανοίγει τα μάτια του για μας είναι μία ακόμα απίστευτη μέρα!
Είναι σημαντικό ότι έχει και μία αδερφή;
Η Olivia είναι ένα εκπληκτικό κορίτσι και δεν της αρέσουν οι προβολείς αλλά είναι περήφανη για τον αδερφό της. Όταν γεννήθηκε ο Jay περνούσε κάθε Σαββατοκύριακο, για έξι μήνες, στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο και δεν παραπονέθηκε ούτε μία φορά. Ξεκίνησε να κάνει καράτε σε πολύ μικρή ηλικία για να μπορεί να προστατεύει τον αδερφό της και συνεχίζει πια για τη μαύρη ζώνη. Ο Jay αγαπάει την μεγάλη του αδερφή αλλά όπως όλα τα αδέρφια έχουν και τις κακές τους στιγμές. Η Olivia μεγαλώνοντας γίνεται μία όμορφη δεσποινίδα που πηγαίνει τα παιδιά μας (σ.σ. του Downs and proud) στα μαθήματα ορθοφωνίας, ενώ διαχειρίζεται τις σελίδες μας στα social media ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το σύνδρομο Down και ως γονείς της είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνη.
family
Περιμένατε όλη αυτή την ανταπόκριση του κόσμου;
Δεν την περιμέναμε και ούτε την επιδιώξαμε. Είναι απίθανο και συγκινητικό ότι μας ζητάνε συνεντεύξεις και διαπιστώνουμε την αγάπη που έχουν όλοι για τον Jay. Βοήθησε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να αλλάξουν συμπεριφορές απέναντι στο σύνδρομο Down και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Πώς νιώθετε για την φιλία που αναπτύχθηκε με τον Sami (Γιώργο Σαμαρά);
Ο Sami ήταν και θα είναι πάντα ο ήρωας του Jay. Συνεχίζει να τον αγαπάει πολύ και η φιλία τους είναι κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει. Ο Sami έδειξε στον κόσμο πώς πρέπει να είναι οι ποδοσφαιριστές. Ένας πραγματικός gentleman που έκανε τη διαφορά στη ζωή ενός μικρού φιλάθλου. Δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τον ευχαριστήσουμε επαρκώς και ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την αγάπη και την καλοσύνη. Είστε στα αλήθεια απίστευτοι!
Τι συμβουλές θα δίνατε στους άλλους γονείς;
Να μην τα παρατάνε ποτέ… Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα πράγματα μπορεί να χρειαστούν δύο βήματα πίσω για να γίνει ένα βήμα μπροστά, αλλά αν πιστεύουν στο παιδί τους θα τα καταφέρουν.
Τι όνειρα κάνετε για τα παιδιά σας;
Ονειρεύομαι να έχουν μία μεγάλη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή κι εγώ με την γυναίκα μου να γεράσουμε μαζί και να τα φροντίζουμε καθώς θα μεγαλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες...