23.9.13

Έλληνας φωτογράφος σαρώνει τα διεθνή βραβεία με μοντέλο την 4χρονη κόρη του!

Ξεκίνησε ως ερασιτέχνης φωτογράφος αλλά με πάθος για αυτό που κάνει. Ο Βασίλης Γκέκας ή Bill Gekas, όπως θα τον βρεις στο προσωπικό του site, είναι η απόδειξη του όταν κάτι το κάνεις με αγάπη θα έχει επιτυχία. Η δική του δουλειά δεν θα μπορούσε να μην έχει πολύ αγάπη, αφού το καλύτερό του μοντέλο είναι η κόρη του! Φυσικά, του έχει φέρει και ανέλπιστη επιτυχία και κάπως έτσι φτάσαμε και σε αυτήν εδώ τη συνέντευξη!



Η 4χρονη Αθηνά είναι η μούσα του ομογενούς φωτογράφου από την Αυστραλία και αν ρίξεις μια ματιά στις πόζες της θα καταλάβεις το γιατί! Βέβαια, δεν είναι μόνο η ομορφιά της μικρής που κάνει της φωτογραφίες του Βασίλη Γκέκα ξεχωριστές αλλά είναι και η έμπνευση που έχει.

Αυτή του έχει χαρίσει μέχρι σήμερα πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Χαρακτηριστικά να σου αναφέρουμε ότι τιμήθηκε στην αρχή του έτους με το πρώτο διεθνές βραβείο φωτογραφίας του διαγωνισμού "The Loupe Awards". Επίσης, πρόσφατα συμμετείχε στον μεγάλο διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό "International Photography Awards Lucies 2013" όπου έλαβε μέρος με τέσσερις φωτογραφίες και διακρίθηκαν και οι τέσσερις ανάμεσα σε περισσότερες από 18.000 συμμετοχές.

Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις ενώ έχει δώσει συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. “Δεν τα έχω μετρήσει ποτέ αλλά πιστεύω ότι είναι παραπάνω από 60 και πολύ περισσότερες οι δημοσιεύσεις. Ειλικρινά όμως δεν τα μετράω γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να σε αποσπάσει από την δημιουργική διαδικασία”, εκμυστηρεύεται στο TLIFE o φωτογράφος.


Πώς όμως ξεκίνησε το πάθος του με την φωτογραφία;
" Ήμουν πάντα οπτικός τύπος, που ψάχνει την ομορφιά στο καθετί. Δεν θα μπορούσα όμως ποτέ να ζωγραφίσω ή να σχεδιάσω και έτσι ξεκίνησα να “παίζω” λίγο με την φωτογραφία, πριν από περίπου 15 χρόνια. Μόλις τα τελευταία χρόνια είχα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτώ τα σύγχρονα εργαλεία και να είμαι πραγματικά ικανός να αποτυπώσω ότι οραματίζεται το μυαλό μου".

Τι είναι η “φωτογραφία” για εκείνον; "Η φωτογραφία και ειδικότερα αυτού του είδους είναι και πάντα ήταν κάτι που μου επιτρέπει να εκφραστώ με τρόπο που δεν δεσμεύεται από τους κανόνες της καθημερινής μου ζωής. Μπορώ να οραματιστώ έναν σουρεαλιστικό και μερικές φορές στοιχειωμένα όμορφο κόσμο με το μυαλό μου και στη συνέχεια να είμαι σε θέση να τον δημιουργήσω. Πιστεύω πως όλοι χρειαζόμαστε μία τρέλα για να παραμείνουμε υγιείς και αυτή είναι η δική μου"!



Η μικρή μούσα του
Στην ηλικία τον 2,5 ετών ήθελαν να βγάλουν μερικές κλασικά εμπνευσμένες φωτογραφίες για το προσωπικό τους album. Αυτό, σταδιακά εξελίχθηκε και είχε σαν αποτέλεσμα μία παραγωγή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα! Φυσικά, για την μικρή Αθηνά όλο αυτό είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό...

"Το λατρεύει! Δώσε σε κάθε κοριτσάκι αυτής της ηλικίας να φορέσει φανταχτερά και περίτεχνα ρούχα, φτιάξε τα μαλλιά τους για το σκηνικό και ποιο παιδί δεν θα το ήθελε; Όλα έχουν να κάνουν με το να κάνεις την λήψη όσο πιο διασκεδαστική γίνεται για το σύντομα διάστημα που είναι στο στούντιο και μπροστά από την κάμερα", μας εξηγεί ο κος Γκέκας.



Ήταν εύκολο όμως να την κάνει να πειθαρχήσει στις ανάγκες μιας φωτογράφισης; "Δεν χρειάστηκε ποτέ να πειθαρχήσει σε κάτι κι αυτό είναι σπουδαίο πράγμα", ξεκαθαρίζει. "Αυτό το αποτέλεσμα δουλειάς που σήμερα περιλαμβάνει πάνω 60 φωτογραφίες προήλθε από μια περίοδο 2-3 χρόνων. Τραβάμε φωτογραφίες μια φορά κάθε λίγες εβδομάδες και ο χρόνος της μπροστά από τον φακό περιορίζεται στα 10 περίπου λεπτά καθώς όλο το θέμα είναι η προετοιμασία εκ των προτέρων και γίνεται από εμένα και τη σύζυγό μου. Η κάμερα δεν είναι συνέχεια μπροστά της και έτσι όταν είναι γαι το μικρό διάστημα της λήψης δεν είναι τίποτα άλλο από διασκέδαση και γέλια για όλους μας."



Μιλάμε λοιπόν για ένα αγαπημένο οικογενειακό παιχνίδι που έχει σαν αποτέλεσμα αυτές τις εκπληκτικές φωτογραφίες που βλέπεις. Η σύζυγός του τον στηρίζει απόλυτα σε όλο αυτό, όπως μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος, και ενθαρρύνει την καλλιτεχνική του αναζήτηση.

"Η σύζυγός μου παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα και την την προετοιμασία των κουστουμιών, των μαλλιών και των σκηνικών. Είναι μια διαδικασία που κάνουμε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, κάθε λίγες εβδομάδες", τονίζει.

Περίμενε πως θα έχει τέτοια ανταπόκριση η δουλειά του, σε όλο τον κόσμο;
"Από την πρώτη κιόλας στιγμή τα έργα ήταν πολύ δημοφιλή στον κύκλο των φωτογράφων αλλά τον τελευταίο χρόνο από την κατάκτηση του βραβείου για το επαγγελματικό πορτρέτο στα International Loupe Awards κι άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο πρόσεξαν τα έργα. Ήταν μια εξαιρετική χρονιά όσον αφορά τη δημοσιότητα και άλλωστε πάντα υπάρχουν εκδόσεις που εκκρεμούν."



Τι άλλο αποτελεί έμπνευση για εκείνον ώστε να φωτογραφίσει; "Εκτός από τους σπουδαίους ζωγράφους (σ.σ. αναφερόμενος στους ευρωπαίους καλλιτέχνες της χρονικής περιόδου πριν από το 1.800) που αποτελούν τεράστια πηγή έμπνευσης έχω την τάση να εμπνέομαι από ξένες ταινίες και ειδικότερα της ανατολιτικοευρωπαικές ταινίες τις οποίες βρίσκω ότι έχουν μια βαθύτερη ατμοσφαιρική αισθητική σε σχέση με τις δυτικές υπερπαραγωγές. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Jean-Pierre Jeunet με εμπνέει κάθε φορά που βλέπω μία από τις λιγοστές ταινίες του"

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω αν σκοπεύει να έρθει σύντομα στην Ελλάδα. "Τo τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα ήταν το 2007, και το 2005 πριν από αυτό, και συνήθως μένω στην πόλη από όπου κατάγομαι, τα Ιωάννινα, και όπου έχω επίσης πολλούς συγγενείς. Ιδανικά θα ήθελα να κάνω αυτό το ταξίδι αυτόν τον χρόνο για ένα φωτογραφικό project το οποίο έχω σχεδιάσει αλλά η Αυστραλία από την Ελλάδα δεν είναι μόνο λίγες ώρες απόσταση και δεν είναι κάτι πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση."

By TLIFE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες...